Production and quality of watermelon fruits (Citrullus lanatus) in response to different sources of fertilization

Autores

  • Jhonata Lemos da Silva INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE RONDÔNIA
  • Melk Leite Santana Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Amazonas
  • Chayane Lemos da Silva

DOI:

https://doi.org/10.21726/abc.v9i2.1672

Resumo

The objective of this work was to evaluate the production and quality of watermelon fruits in response to different sources of fertilization in the municipality of Humaitá (AM). The experimental design used was a randomized block design with three replications. The treatments were: T1 – without fertilization (control), T2 – 20 ton. ha-1 of cattle manure, T3 – 10 ton.ha-1 of vegetable ashes, T4 – 10 ton.ha-1 chicken manure, T5 – 10 ton.ha-1 of açaí kernels and T6 – liming and mineral fertilizer with NPK. Fruit quality and yield attributes were evaluated, such as number of fruits, yield, total soluble solids (°Brix) and titratable acidity. All treatments differed statistically in yield and quality, in relation to soil without fertilization. The T6 treatment provided higher productivity and higher levels of total soluble solids of commercial fruits. It was demonstrated that the type of fertilizer, if used in the right way, can improve the general quality of watermelon fruits and improve the crop’s production system. In the cultivation of watermelon, several sources of organic fertilizer can be used, such as manure from cattle, sheep, goats or poultry, which recommends future tests with supplementation of mineral fertilizer.

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Biografia do Autor

Jhonata Lemos da Silva, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE RONDÔNIA

Professor de Agronomia do IFRO-Cacoal. Professor do IFAM-Humaitá entre 2014 a 2021. No IFAM foi Coordenador de Extensão (2014-2016), Presidente do Comitê Técnico Científico (2016-2019) e Coordenador de Curso do Eixo de Meio Ambiente (2017-2018). Como Coordenador de Extensão implantou no Campus Humaitá os seguintes núcleos de Extensão: Nupa, Napne, Centro de Idiomas e CIEE. Professor convidado da Universidade do Estado do Amazonas. Atuou como Graduate Research Assistant na University of Kentucky-Lexington. Tem experiência em Agronomia, com ênfase em Fitopatologia e Fertilidade dos Solos, atuando principalmente nos seguintes temas: Controle alternativo de doenças de plantas, Colletotrichum spp. e nutrição de solos para o controle de doenças.

Melk Leite Santana, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Amazonas

Técnico em Agropecuária pelo IFAM-HUMAITÁ.

Chayane Lemos da Silva

Acadêmica do Curso de Engenharia Agronômica da Universidade Federal do Amazonas. 

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Publicado

2022-06-28

Como Citar

Jhonata Lemos da Silva, Melk Leite Santana, & Chayane Lemos da Silva. (2022). Production and quality of watermelon fruits (Citrullus lanatus) in response to different sources of fertilization. Acta Biológica Catarinense, 9(2), 81–88. https://doi.org/10.21726/abc.v9i2.1672